Елитни кенийци за маратонa ВарнаТрима елитни кенийски атлети пристигнаха късно снощи в България за да участват в първия Маратон на Варна. Двамата мъже и тяхната сънародничка ще бъдат сред фаворитите за предстоящото в неделя дебютно издание на състезанието в морската столица. Кенийката Еверлин Косгей е на 30 години и в актива си има участия в престижните маратони на Порто и Серенгети.

Лагат Кипкиего е 26-годишен, личният му рекорд на полумаратон е 1.00:31 ч. от старт в Италия миналата година.

С най-впечатляваща визитка е 27-годишният Патрик Муриуки, който има осем пробягани маратона в кариерата си и лично постижение 2.10 ч., което е гросмайторско за тази дисциплина.

Тримата пристигнаха от Найроби през Истанбул и след като преспаха в София потеглиха рано тази сутрин за Варна. Всички те са амбицирани да направят „голям шлем“ в България тази година, като участват и в трите маратона от новоучредената маратонска верига, която включва стартовете във Варна тази неделя, в Стара Загора на 26 юли и Балканското първенство в София на 9 октомври.

„Впечатлени сме от наградния фонд, поздравления за организаторите, които още в дебюта на варненския маратон осигуриха подобни призове, които са равни, че и по-големи тези в редица авторитетни и традиционни европейски маратони,“ заяви Патрик Муриуки.

Организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 50 000 лв. – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв.(за пример – толкова взимат и победителите на маратона във Франкфурт). За най-добрите комплексно в трите старта е предвиден допълнителен бонус от 20 000 лв., който се формира по точкова система с 10 т. за победителя в един маратон, 7 за втория, 5 за третия и т.н. до шестия и с изискан минимум от 25 т. Във Варна в неделя ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи и др.

Еверлин Косгей допълни, че още от сега има много запитвания за условията и организацията на българските маратони и тя има поръка от свои колеги да им разкаже впечатленията си веднага след като се завърне.

„Пристигаме от голям атлетически камп, където цяла зима с нас се подготвяше вашият рекордьор Митко Ценов с треньора Йово Николов, чакаме с нетърпение да се срещнем с тях във Варна,“ каза Лагат, като изрази възхищението си от професионализма на българите. Ценов е европейски шампион за младежи под 23 години в бягането на 3000 метра стийпълчейз, той има квота за Игрите в Рио и от няколко месеца се подготвя в Кения за предстоящите това лято в Бразилия олимпийски игри.

Тримата африканци възнамеряват още днес да проучат варненското трасе, а утре ще присъстват на специалната пресконференция преди събитието. Срещата с медиите е насрочена за 11 ч. в събота в Спортен комплекс „Черно море“, в Залата на славата на з. „Христо Борисов“ и на нея ще присъстват Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Иван Портних – кмет на Община Варна, Анатоли Илиев – организатор на лекоатлетически маратони и член на Управителния борд на АCES Europe, Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт“ към Община Варна и Бончо Бонев – председател на СК „Черно море Атлетик“, както и някои от най-добрите наши атлети, записали се за участие.

Първият лицензиран маратон във Варна ще се състои тази неделя с благородна кауза. Организаторите ще осигурят пункт на желаещите да дарят кръв в зоната на старт/финала и по този начин ще подпомогнат кампанията на регионалния Кръвен център Варна.

Първите атлети ще потеглят по трасето на Маратон Варна в 9.30 ч., а дистанциите са 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние на 42.195 км. Стартът и финалът на маратона са на едно от най-красивите места във Варна – площад „Независимост“ до Операта, а трасето от пет обиколки по 8.4 км преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в зеленината на уникалната Морска градина.

Организаторите предвиждат много игри и богата забавна програма в зоната на старт/финала. В продължение на 4 часа зрители ще могат да наблюдават и да се пробват в демонстрации на различни бойни изкуства, баскетбол и др.