Международен ден на предизвикателствотоЗасилен интерес към масовия градски крос на 2 км отбелязват организаторите на Маратон Варна, насрочен за 13 май 2018 г. В традиционното бягане на късата дистанция са поканени всички учащи в града, а училището с най–масово участие ще получи оборудване за бадминтон (мобилни колове и мрежа), предоставено от партньорите от Русе–Спорт. Участие в Градският крос са заявили и състезатели с нарушено зрение от СК „Успех“, СК „Вихър“ и СОУ „Проф. Иван Шишман“, както и състезатели с инвалидни колички от СК „Икар“. Интересен бонус се дава и от Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса.

Маратон Варна2018 ще се състои на 13 май със старт точно в 9.30 от площад Независимост. В новото лицензирано трасе за първи път е включен и полумаратон. Зоната на старт/финала отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт. Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни цифри
– 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени цифри
– 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини цифри
– 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени цифри.

Състезатели с картотека за 2017 г. към БФЛА са освободени от такса участие за дистанцията 42.195 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки : https://marathonvarna42km.com/.

До няколко дни ще станат ясни имената на участващите елитни чуждестранни атлети, което вече се превръща в традиция за Варненския маратон. За това спомага и атрактивният общ награден фонд от 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което отново със сигурност ще привлече класни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос на 2 км, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Ето кои триумфираха с лавровите венци като шампиони в досегашните две издания на Маратон Варна:

2016 г.
МЪЖЕ Ахмет Насеф (Ит) 2.19:51 ч.
ЖЕНИ Еверлин Косгей (Кен) 3.06:18 ч.

2017 г.
МЪЖЕ: Абделади Тиар (Мар) 2.20:32 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.44:57 ч.

Можете да се включите и като доброволец, организаторите набират желаещи да помогнат по обезпечаване на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта – раздаване на листовки и подпомагане на записването. Записването на кандидатите ще е до 8 май чрез формуляр или чрез обаждане на телефона, предоставен в специалната секция на сайта на маратон Варна.

Маратон Варна отново е част от получилата вече популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности и таблицата с разпределението на точките можете да видите в сайта на Варненския маратон, където е публикувана детайлна информация за събитието и промените по трасето: https://marathonvarna42km.com/