Krasen-Kralev-Maratonvarna2016Три маратона ще бъдат организирани в България през следващата година, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Освен традиционния маратон на София, чието 32-ро издание ще се проведе тази неделя, състезания в класическата дистанция на 42.195 км ще има още във Варна и Стара Загора. 

Атлети от пет континента от над 34 страни ще участват в XXXII-ото издание на Софийския маратон. Сред тях са четирима кенийци, шестима етиопци, двама мароканци и един угандиец. Заявки до са подали общо 346 чужденци, които пристигат специално за състезанието. Общият брой на участниците до момента е 1300, като около 300 ще стартират в маратона, а останалите в по-кратките дистанции – 8400 м и 20 км. Ще има и масов старт на 3 км. От българските състезатели на различни дистанции ще се пуснат Митко Ценов, Йоло Николов, Силвия Дънекова и Милица Мирчева.

„Когато обсъждахме програмата за Софийския маратон, възникна идеята за разширяване на този тип състезания в България. Те са изключително важни не само от гледна точка на професионалната атлетика. Вие знаете, че в тях участват много аматьори и любители на бяганията. Това ще даде възможност за разширяване на географията, за привличане на много повече атлети и бегачи за участие в тези маратони. Искам да благодаря на амбициозните кметове на Варна и Стара Загора – Иван Портних и Живко Тодоров, които откликнаха на нашето предложение за съвместна работа и смятам, че провеждането на тези състезания ще им се отблагодари. Както в София, която вече 32 години провежда това изключително състезание, ще могат и в тези градове да разберат, че това ще допринесе за развитието на икономиката, за развитието на туризма, за раздвижването на подрастващите, за раздвижването на хората. Предвиждаме тези два маратона и Софийският да образуват своеобразна верига и смятаме, че като обявим една голяма награда за евентуален победител в трите, ще вдигнем рязко качеството на чужденците, които ще участват в тях“, заяви министърът по време на официалната пресконференция преди Софийския маратон. Той връчи почетен плакет на Анатоли Илиев, който организира състезанието за 25-та година.

„Изключително много се вълнувам, защото дългите бягания са били част от моя живот, допълни министърът. – Дългото бягане е философия, начин на живот, изисква особена подготовка. Досега никога не съм го споделял, но нещото, за което съжалявам е, че на единствения маратон, на който участвах, се отказах на хотел Плиска, един километър преди да завърша. И оттогава често ми се случва да сънувам как го завършвам бягането. Много е важно в такъв момент човек да събере всичките си сили, да надскочи рамките на физическите си възможности, да даде всичко от себе си. Състезанията по маратон са изключително драматични“, сподели и собствен опит като бегач на дълги разстояния Кралев.