И тази година Маратон Варна ще бъде част от Деня на предизвикателството. Проявата от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР” на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май – Ден на българския спорт. „Денят на предизвикателство – България спортува ‘2018“ се организира в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и др. В него могат да участват всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности.

Маратон Варна е предвиден за тази неделя, 13 май, със старт точно в 9.30 ч. пред сградата на Операта на пл. Независимост. Организаторите отново са се погрижили за богата програма от съпътстващи събития, които този път са рекордни по брой, разнообразие и възможност за включване на всички присъстващи. Отново центърът на града ще се превърне в огромна спортна арена, а специално построената сцена ще даде възможност за десетки демонстрации, забавни игри, викторини и томболи с награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.)

Основен партньор при организацията на спортният празник са деца от ВТГ „Г. С. Раковски“ от клуб „Управление в спорта“, които допринесоха за изготвяне не сценария със своите идеи и ще помагат в реализирането на празничните събития на пл. Независимост“. Наред с това, ще има една награда за училище с най-масово участие в дистанцията 2 км, оборудването за бадминтон е осигурено от Русе Спорт. Другият интересен бонус се дава от Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса.

Десетки суператрактивни демонстрации

Със свои изпълнения ще се включат: Спортен клуб Хуни (пилатес, степ аеробика, каланетика, фитбол, народни танци, салса, зумба, хата йога), ще видим още тае бо (уникална фитнес система – комбинация от бойни изкуства тай куон до, бокс и карате, плюс аеробика, създадена от Били Бланкс), Зумба (групова аеробна тренировка, основана на танци, създадена от колумбийския танцьор и хореограф Алберто „Бето“), STEEL COMBAT (високо интензивна кардио тренировка, съчетаваща движения от бокс, стрийт бокс, муай тай, карате и кик бокс), степ аеробика (по-нова версия на аеробиката, при която техниката е усъвършенствана), канго джъмпс – кangoo jumps (стил в аеробиката, практикуван със специални обувки, които имат както тренировъчен, така и рехабилитационен характер).

Със свои демонстрации ще се представят Спортен клуб по тенис на маса „ВАРНА-2015“, Обединен Спортен клуб по стрелба с лък „Млади стрелци“, Спортен клуб по бадминтон „Ракетлон“, СК „Ичи Геки“ с изпълнения по карате киокошин на световния и многократен европейски шампион шахан Емил Костов, както и Баскетболен клуб „Черно море“ с представителния си отбор за юноши, които ще демонстирарат различни сърчности, стралба от далечно разстояние и др., като специален гост ще бъде тазгодишният капитан на мъжкия тим Веселин Георгиев.

Близо 50 елитни атлети застават на старт

Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа, които ще участват в Маратон Варна 2018. Според заявките можем и тази година да очакваме отлични резултати и нови рекорди по трасето на Маратона в морската столица. От сега е ясно, че шампионката от миналата година, както и първите трима от състоялия се преди месец Маратон Стара Загора ще застанат на старт и във Варна.

Новото лицензирано трасе вече важи за ранглистите

От тази година Варненският маратон е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км. Сертификатът бе получен от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) преди месец и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни цифри
– 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени цифри
– 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини цифри
– 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени цифри.

Състезатели с картотека за 2017 г. към БФЛА са освободени от такса участие за дистанцията 42.195 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на Международната федерация (ИААФ). Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки : https://marathonvarna42km.com/.

Впечятляващ награден фонд, плюс много бонуси и награди

Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което пак привлича елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Нови възпоменателни медали за участниците

Много стилни са новите възпоменателни медали, които ще бъдат връчени на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще бъдат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности и таблицата с разпределението на точките можете да видите в сайта на варненския маратон, където са публикувани подробности за събитието и промените по трасето: https://marathonvarna42km.com/

–––––––––
Ето кои триумфираха с лавровите венци като шампиони в досегашните две издания на Маратон Варна:

2016 г.
МЪЖЕ Ахмет Насеф(Ит) 2.19:51 ч.
ЖЕНИ Еверлин Косгей(Кен) 3.06:18 ч.

2017 г.
МЪЖЕ: Абделади Тиар(Мар) 2.20:32 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо(Кен) 2.44:57 ч.