maraton-varna-2016Първият лицензиран маратон във Варна ще се състои тази неделя с благородна кауза. Организаторите ще осигурят пункт на желаещите да дарят кръв в зоната на старт/финала и по този начин ще подпомогнат кампанията на регионалния Кръвен център Варна.
Първите атлети ще потеглят по трасето на Маратон Варна в 9.30 ч., а дистанциите са 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние на 42.195 км. Стартът и финалът на маратона са на едно от най-красивите места във Варна – площад „Независимост“ до Операта, а трасето от пет обиколки по 8.4 км преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в зеленината на уникалната Морска градина.
Само за три месеца организаторите свършиха огромна работа, като трасето бе лицензирано, а Европейската атлетическа асоциация даде категоризиция по системата „Рънинг фор ол“ за качествени европейски шосейни бягания. В България само маратоните на София (3 звезди) и Плевен (3 звезди) имат лицензирани трасета и са със спецификация от европейската атлетическа централа и Българска федерация лека атлетика.

Маратон Варна и Световният ден на предизвикателството ще се проведат в един и същи ден. Успоредно със старта на маратона стартира и програмата на Световния ден на предизвикателството, която включва много спортни занимания и демонстрации. Информационен център и пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера ще бъде изграден пред Фестивален и конгресен център Варна (на входа на Морска градина).

Организаторите са осигурили и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи и др. Освен към аматьорите, маратонът на Варна предлага и много добри условия и примамливи бонуси за професионалните бегачи с рекорден награден фонд от 50 000 лева – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км.Стотици любители вече са се записали на различните дистанции, а представители от над 15 страни от различни континенти ще бягат във Варна на 15 май. Професионални атлети от най-силните нации в бяганията (Кения, Мароко, Италия, Русия и др.) ще спорят за наградите на маратона. Някой от най-добрите български бегачи също ще заявили, че ще се запишат.
Номерата и чиповете на участниците ще бъдат раздавани на 12 и 13 май (четвъртък и петък) от 15.00 до 19.00 часа и на 14 май (събота) от 10.00 до 19.00 часа пред Фестивалния и конгресен център. Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения)

– 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)

– 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)

– 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 г. в деня на състезанието).

Контролно време на 42.195 км – пет часа.

Подробности за маратон Варна 2016 ще намерите на: https://marathonvarna42km.com/

 

ОЩЕ ЗА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ВЕРИГА ОТ МАРАТОНИ

За първи път в историята през 2016 г. ще се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията.

Дебютното издание под мотото „Бягането – начин на живот“ предвижда следните маратони: във Варна на 15 май, в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие в финала от българската маратонска верига.

Наред с това, организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 50 000 лв., а победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв.

ЗА МАРАТОН ВАРНА 2016

Красен Кралев, министър на младежта и спорта:

„Изключително съм горд с факта, че успяхме да организираме верига от маратони в България. Целта ни е не само да поканим във Варна елитни бегачи от цял свят, но и маратонът тук да стане традиционен, част от международния календар на леката атлетика. Това е начин и да помогнем за стимулиране на масовия спорт.Варна е с много силни традиции в леката атлетика и е изключително подходящо място, където да стартира първата верига от маратони. Надявам се на една успешна организация. Животът ми е свързан с дългите бягания, направим ли ги традиционни, това ще има благоприятен ефект върху младите хора.“

Иван Портних, кмет на Варна:

„Важното е да се направи първата стъпка. Затова бе избрана Варна за старт на веригата от маратонски бягания. Разглеждаме маратона като една прекрасна бъдеща традиция, свързана с имиджа на града, а 15-и май е добра дата. Не на последно място във Варна има много любители на бягането“.

Анатоли Илиев,организатор на лекоатлетически маратони и член на Управителния борд на АCES Europe:

„Идеята за маратони е нещо много хубаво. Приветстваме я и се включваме активно. С така направения маршрут сме се постарали да улесним бегачите. Изпратили сме покани до елитни маратонци. Не си поставяме много високи цели, тъй като времето за подготовка бе кратко. Колкото и да сме малки като държава, трите маратона са тласък на активния начин на живот. Наградният фонд наистина е голям. В страни като Швейцария и Австрия това са наградните фондове. Таксите за участие са минимални, за да може всеки, който желае да се включи“.