maraton-varna-2016Трима кенийци дадоха заявки за маратон „Варна 2016“, организаторите обещават спортен празник за целия град. Световният вицешампион в ултрамаратона на 50 км от миналата година, кениецът Арнолд Киптаои Кибет даде заявка за участие в маратон „Варна 2016“, който ще се състои на 15 май. Заедно с него ще бягат още двама атлети от Кения, което гарантира старт от най-висока класа. Роденият през 1982 година Чарз Майна е с личен рекорд от 2:13:13 часа и преди да дойде във Варна ще се пусне в маратона в Хановер на 10 април. Сънародникът му Амоз Тироп Матуи има второ време на маратона в Букурещ през 2014, а най-доброто му лично постижение е 2.09:35.

Организаторите очакват още отлични състезатели и се надяват да имат участници и с по-добри времена. От маратон „Варна 2016“ съобщават, че записването ще е отворено до самия старт на 15 март, а таксата може да бъде платена при получаване на стартовите номера в Информационните центрове пред Фестивалния и конгресен център на входа на Морската градина.

Състезанието е включено в програмата на Българска федерация по лека атлетика и се очакват състезатели от най-големите лекоатлетически клубове в страната и чужбина. Трасето ще мине през централната пешеходна зона на града и през Морската градина. Лекоатлетите ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, 16,8 км и 8,4 км. Организаторите обещават стартът да се превърне в спортен празник за цяла Варна, а в зоната на финала ще има много изненади.

Маратон „Варна“ се организира за първи път в историята и е част от верига състезания, които ще се проведат под мотото „Бягането – начин на живот“. Освен надпреварата в морската столица тя включва старта в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон.

Организаторите са осигурили рекорден награден фонд за всяка от трите надпревари от по 49 000 лв. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв. Наред с това има и една супер премия: този, който запише победи и в трите маратона през годината ще получи бонус от 20 000 лв.

За записвания за маратон „Варна 2016“ посетете