Съзвездие от елитни атлети пристига за 42km Маратон Варна 2017

Цяло съзвездие от елитни атлети ще „акостира“ в морската ни столица за предстоящото на 7 май второ издание на Маратон Варна. Състезанието направи отличен дебют миналата пролет и се превърна в истински празник за града. Хиляди варненци наблюдаваха надпреварата и подкрепяха бегачите, а стотици се включиха в многото съпътстващи активности покрай маратона. Отличната организация тогава и супер атрактивният награден фонд явно са причина поне две дузини много силни атлети да се запишат и сега за старта в неделната сутрин.

Колоната на варненския маратон ще потегли точно в 9.30 ч. на 7 май 2017 г. от площад „Независимост“ (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред прохладата и уникалните панорамни алеи на Морската градина с прекрасен изглед към морето. За второто издание са направени минимални корекции по маршрута в парка с цел да улеснят атлетите. Участниците имат избор от следните дистанции:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
– 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
– 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
– 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).
Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в Интернет страницата на маратона. Онлайн формулярите са отворени и приемат заявки.

Организатори са Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, СКЛА Черно море и БФЛА.

Ахмет Насеф ще защитава титлата си

ahmed-nasefПри мъжете в класическия маратон ще видим миналогодишния победител по варненското трасе Ахмет Насеф. Роденият в Мароко и състезаващ се за Италия български зет е амбициран да защити титлата си, самочувствието му идва от отличния персонален рекорд 2.09:11 ч. Да припомним, че миналата година Ахмет бе на косъм от спечелването на джакпота от 20 000 лв. – голямата награда за най-добрия в общото класиране на трите големи български маратона. Насеф обаче ще срещне сега във Варна много силна съпротива от победителя в Стара Загора тази пролет – 36-годишният Абделади Таяр, който остава единствен с шанс за супербонуса тази година. До него на старт ще бъде и друг мароканец – Юсеф Сбааи, който има 2.13:42 ч. от Торино, а личният му рекорд на 10 км е 28:36 мин. Ето и впечатляващите постижения на четиримата кенийци, които пристигат във Варна: Аугустос Кипроно 2.12:47 ч. от Неапол, Уилсон Кипкоеч 2.16:37 от Килиманджаро Маратон, Силас Кипроно 2.15:56 от Загреб м.г. и Абел Кибет 2.17:44 от София миналата есен. Номер 1 според лично постижение обаче е победителят от Маратон София2016 Гудета Гемешу Бирату, срещу името на етиопеца е записан резултат 2.09:26 ч.

При жените ще стартира бронзовата медалистка от състоялия се преди няма и месец Маратон Стара Загора Рут Матебо. Кенийката има 2.37:21 ч. от Хонконг2014 и е единствената с шанс за големия бонус от 20 000 лв., за което обаче се нуждае от победи сега във Варна и в София през октомври. Сред тези, които заплашват доминацията й е представителката на Етиопия Бетелеем Хаджи Серб, тя има сходен резултат – 2.37:34 ч. от Маратон „Абебе Бекеле“. Прави впечатление отсъствието на победителката от Стара Загора и от София м.г. Белайнеш Югезу, атлетката от Етиопия е получила стомашна криза и все още не е напълно възстановена, което означава, че ще отпадне от кандидатките за супербонуса в българската верига от маратони тази година.

Кенийската армада на 16.8 км

Кенийската армада на 16.8 кмВ бягането на 16.8 км ще видим кениеца Хенри Кембой. Наскоро той завърши втори на маратонската дистанция в Стара Загора и явно още не е възстановен за нов изтощителен старт, поради което е предпочел по-кратката дистанция, още повече с неговия рекорд на полумаратон 1.03:35 ч. от Краков. Кенийската армада се допълва от Бернард Матека с 1.02:21 ч. от Люксембург, Едвин Мели 29:06 на 10 км от Познан и победителят с 1.05:30 ч. от полумаратона в Стара Загора Самюел Найбел с личен рекорд 1.03 ч. С интерес се очаква и представянето на европейския шампион за младежи на 3000 м с пр. Митко Ценов и неговия треньор Йоло Николов. Ценов, който участва на Олимпиадата в Рио и неговия треньор Николов се подготвяха през зимата в специализиран атлетически лагер в Кения.

И при жените най-бързата от полумаратона в Стара Загора ще застане на старт и във Варна. На 16.8 км ще видим добре познатата Оливера Йевтич – шеста на Олимпиадата в Атина 2004 г. и трета на Нюйоркския маратон 2002, сръбкинята идва с личен рекорд в маратона 2.25:23 ч. от Ротердам. Кения ще е представена от Тереза Квамбока, финиширала втора в града на липите и от Бети Чеплетинг, която идва в България с личен рекорд на полумаратон 1.13:25 ч. от Сплит.

Кениец ще бяга и на кратката дистанция 8.4 км – Мозес Комон има 1.03:22 ч. на 21 км от Пардубице. От българите Иво Балабанов и Спасимир Делибашев също ще застанат на старт само за една обиколка.

Общ награден фонд 49 000 лв.

Общият награден фонд и тази година е 49 000 лв., разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв., останалите премии са публикувани в сайта на маратона. Във Варна ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Цялата информация и леките промени по трасето са качени на обновения сайт, който е с подобрена визия.

Отново с благотворителна кауза

И вторият Маратон Варна ще бъде с благотворителна кауза. Няколко благородни инициативи ще съпътстват провеждането на проявата. Както миналата година на площад „Независимост“ пред операта ще се изгради специална сцена, в зоната са предвидени много демонстрации, танци, песни, през целия ден там ще е пълно със забавления, които превръщат маратона в едно от емблематичните празнични събития за града. Маратонът ще подкрепи инициатива Wings for Life World Run, която с общ старт по целия свят на повече от 200 000 професионални бегачи и любители, известни личности, спортисти, публични компании, различни общности и неправителствени организации от целия свят, обединява усилия за една кауза – да се намери лек за хората, борещи се с гръбначни заболявания или травми.

Отново събитието ще отбележи и Световния ден на предизвикателството. Успоредно със старта на маратона стартира и програмата на Световния ден на предизвикателството, която включва много спортни занимания и демонстрации.

Можете да се включите и като доброволец, организаторите набират желаещи да помогнат по обезпечаване на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта – раздаване на листовки и подпомагане на записването. Записването на кандидатите ще е до 1 май.

Подробности за Маратон Варна ще намерите на: https://marathonvarna42km.com

„Бягането като начин на живот“ отново обединява три големи маратона в България

За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включва Българския олимпийски комитет, наред с него, организатори са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БФЛА и Асоциация спорт в свободното време, както и местни спортни клубове.

Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие, като спомен от събитието.