DSC_5709100 участника от 15 държави са заявили участие до момента в класическата дисциплина от 42,195 км на Международния лекоатлетически маратон Варна, който ще се проведе на 7-ми май. Над 300 са регистрираните участници за трите дистанции 42.195км, 16.8км, 8.4км, а за градския крос от 2 км, записването ще става преди самото състезание. Това съобщиха на пресконференция днес от организационния екип – Кристиян Димитров, директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна, Анатоли Илиев и Десислава Календжиева от Асоциация „Спорт в свободното време“, и Бончо Бонев, СКЛА „Черно море“.

Стартът на Маратон Варна е в 9.30 часа от площад „Независимост“. Маршрутът на трасето, който представлява 5 обиколки, с дължина на всяка една от тях – 8,4 км., е следният: пл. „Независимост“, централна пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, покрай храм Свети Николай, по бул. „Сливница“ към входа на Морската градина, Слънчевия часовник, покрай „Морско казино“, тихата алея, амфитеатъра под Пантеона, комплект „Хоризонт“, по алеята на олимпийските спортове, градински център „Мимоза“, Делфинариум и финалът е отново на площад „Независимост“. В тази връзка ще бъде ограничен достъпа до някои алеи в Морската градина и част от централната пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“. Всички затворени пространства ще бъдат ясно обозначени със сигнални ленти, ограничителни конуси, подвижни прегради и охранявани от полицейски екипи и доброволци, съобщиха от дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“.

В същият ден Варна ще се включи и в Международния ден на предизвикателството. Инициативите започват от 9.30 часа на площад „Независимост“. Всеки желаещ трябва в продължение на 15 минути, без прекъсване, да се занимава с физическа дейност в една от следните дисциплини: тенис на маса, акро йога, скачане на въже, въртене на обръч, стрелба с лък, скачане на батут, канго джъмпс, зумба, тае бо, кросово бягане, стрелба във футболна врата – „точен шут“. Всеки участник ще получи талон, с който ще участва в томбола с много награди.