32 класни лекоатлети се впускат в битка за златото и за подобряване на рекордите на Маратон Варна. Стартът е утре в 9.30 ч. пред Операта на площад „Независимост“ и в него се очаква да се включат няколко хиляди участници на отделните дисциплини: 10.5 км, 21 км, класическата 42.195 км и масовия крос на 2 км.

В последния момент бе входирана една много авторитетна заявка. Кениецът Бернард Санг пристигна снощи във Варна с впечатляваща визитка: лично постижение 2.10 ч. от маратон в Китай преди две години, резултат 2.13 ч. за осмото място в Истанбул и 2.14 ч. за победата в Израел тази година.
Плюс – злато на полумаратона в Киев с 1.03 ч. миналия месец.

Във Варна вече е и мароканецът Хамиз Бакари, той е с личен рекорд 2.11 ч. В класическата дистанция на 42.195 км ще видим Ахмет Насеф. Представителят на Италия, който е с марокански произход и е женен за българка, ще защитава титлата си от миналата година и ще гони трета победа за последните 4 години във Варна. Сред елитната група ще бъде и вторият от миналата пролет Абел Роб, представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се подсилва от победителя на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава само с 3 секунди в инфарктен финален спринт Ахмет Насеф. Във Варна ще видим още елетни бегачи: Юсеф Сбаи от Мароко, Жан Симукека от Руанда и др.

С място в спора за джакпота може да се похвали втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2.45. Кенийката сензационно бе изпреварена тогава от Вира Овчарук. „Страшно съжалявам, че не мога да опитам да продължа победната си серия и във Варна, но имам дългогодишен ангажимент към Маратона в Дъблин, който е на 5 май,“ заяви украинката. За сметка на това Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да подобри собствения си рекорд на трасето. Припомняме, че Рут се прочу с това, че две поредни години спечели самостоятелно
големите бонуси от по 20 000 лв., като най-добре представила се в българската маратонска верига. Тя обаче ще срещне мощната съпротива на сънародничката си Джейн Мбого, пристигаща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1.16:15 ч. Още една атлетка допълва кенийската тройка – Керълайн Чероно е с личен резултат 2.40 ч. от
маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде представена от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец.

Днес по обед най-добрите в маратонската дистанция си получиха стартовите номера. Повечето от тях направиха първи тренировки на варненска земя и са убедени, че утре рекордите на трасето ще бъде подобрени и при мъжете, и при жените.

Авторитетни състезатели и в полумаратона

Много авторитетна ще и групата на очакваните лидери в полумаратона. На старт по 21-километровото трасе ще застанат трима кенийци. Хилари Майо състезател с т.нар. „сребърен етикет“ на ИААФ и личен рекорд 1.01 ч. Вайклиф Бивот също е от „сребърната колония на ИААФ“, победител на маратона в Загреб, а личното му постижение в класическата дистанция е 2.09:55 ч. Матю Косгей пък е шампион от Маратона в Букурещ в 10-километровата дистанция тази година с резултат 29:15 мин.

При дамите кенийската школа ще бъде представена от Рут Мбата, тя има личен рекорд 1.13:16, във визитката й е вписана титла на 21 км от Стара Загора преди месец. Джейлани Кемутай е със сходен персонален рекорд 1.13:13 ч. и победа на маратона в Познан (Пол). Еулитер Тануи пък има 2.38 ч. за 10-ото място на Маратона в Барселона, личният й рекорд на класическото разстояние е 2.34 ч. Елитната група се допълва от мароканката Абида Езамзами.

Припомняме рекордите на маратон Варна: 2.19:51 ч. на Ахмет Насеф (Ит) от 2016 г. при мъжете и 2.44:57 ч. на Рут Матебо (Кен) от 2017 г. при жените.

Тази година Варна е с титлата „Европейски град на спорта“, което ще направи събитието още по-колоритно и специално. Във връзка с инициативата са планирани много съпътстващи активности, които да превърнат маратона в истински празник за жителите и гостите на града. По време на маратона ще бъдат наградени и призьорите в националните студентски първенства, на сцената пред Операта ще бъдат привествани шампионите в национална Универсиада 2019, домакин на която тази година е Варна. В тези състезания участват над 1000 студенти, състезатели в 12 вида спорт.

Освен класическите дистанции ще има и градски крос 2 км, който ще е част от инициативата Световен ден на предизвикателството. Това е най-голямото спортно събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Записванията за 2 км са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи талон за своето участие и ще участва в томбола за много награди (колела, топки, раници, спортни екипи много други). Както всяка година партньор са Сладоледи Изида, които са осигурили сладоледи на всички участници в градският крос.

Маратон Варна ще бъде по утвърденото трасе, което през миналата пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина за да направи състезанието по-комфортно за участници и зрители. То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта точно в 9.30 ч., но след преминаването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така
бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Маратон Варна е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31 март в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 13 октомври. Последни новини, детайлно трасе и подробности за Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/