За първи път маратон Варна предвижда специални бонуси за финиширалите на първите три места български атлети. Така организаторите смятат да стимулират представянето на родните таланти, които досега се отличаваха с премии само след постигането на определен резултат или рекорд. Тази неделя в морската столица парични премии ще заслужат медалистите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км – съответно 500 лв, 300 лв. и 200 лв. за първо, второ и трето място.

Отново сред зеленината на града

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. След старта маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морската шир. 

Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат много любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите  клубове и бегачески организации от цялата страна. Самото състезание ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки. Същевременно, поради напрегнатата епидемиологична обстановка организаторите решиха да не провеждат масовото бягане на 2 км и ще очакват най-малките любители следващата година.

Ветераните над 45 г. също ще бъдат премирани за призови класирания в дългите бегови дистанции с по-големи бонуси, които достигат до 500 лв. за шампионите на 42.195 км. Много големи са премиите и за победителите в класическия маратон, те ще получат и при мъжете, и при жените по 4000 лв., вицешампионите – по 2000 лв. и т.н. до наредилите се на десето място. Парични награди са предвидени и за всички финиширали до шесто място на 21 км и на 10.5 км.

Маратон Варна продължава веригата от атлетически състезания тази неделя в шестата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учреден през 2016 г., проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата се завърна в традиционния си формат със старт в Стара Загора през април, следван сега от надпреварата във Варна на 9 май и традиционният финал в София на 10 октомври. В българската столица ще се определи крайният победител и печелещ големия джакпот от 20 000 лв. 

Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация в четвъртък и петък между 15 и 19 ч. и в събота от 10 до 19 ч. в офиса на маратона в хотел „Черно море“.

Последни новини, детайлно трасе, начин за регистрация и подробности за Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/